Picture 1 of 1

Metropolis M 03092012

Uitfeest Utrecht

De Utrechtse kunstinstellingen maken tijdens de seizoensopening een ding duidelijk: Utrecht is de komende tijd het centrum van kritiek op het Westerse neoliberalisme. Een beeldverslag van de presentaties.
In Present! in Utrecht geven zes beeldende kunstinstellingen (Academiegalerie, BAK, Casco, Expodium, FOTODOK en Impakt), voor het eerst verenigd in het Beeldende Kunst Netwerk Utrecht (BK-NU) in BAK een preview van het aanbod van de komende tijd. Een paar straten verder, in het CBKU, geeft de Vlaamse (architect wordt) kunstenaar Filip Berte uitleg over het meerjarige project Eutopia. In het CBKU is sinds afgelopen weekend het tweede deel van het proces van voltooiing van het Huis van Eutopia te zien, waarin Berte zich duidelijk wil profileren als alleskunner: schilder, filmmaker, architect, schrijver. Anderhalf jaar geleden presenteerde Berte in het CBKU de kelder van het huis, het indrukwekkende werk Collective Memory Mass Grave, een architecturale installatie waarin hij de massagraven van Europa liet zien. Nu laat hij The Blue Room zien, de vierde kamer uit het huis. Het werk bestaat uit een kamervullend panoramaschilderij waarmee je je als toeschouwer plaatst in het centrum van Europa, Berlijn. In The Graveyard, een filminstallatie die er naast wordt getoond brengt Berte de outsiders aan de rafelranden van de Europese Unie in beeld: de daklozen, illegale immigranten en asielzoekers. The Graveyard situeert zich straks in de tuin van het huis, ingericht als begraafplaats.
Hoewel het proces van het ambitieuze Eutopia-project de moeite waard is om te volgen, zeker in tijden waarin de Europese Unie onder druk staat, en de politieke en financiƫle continu verandert, begin ik nu ook behoefte te krijgen aan het totaalplaatje, de climax, het voltooide huis. Maar dat is nog even wachten tot de zomer van 2013 (24 juli t/m 21 september) op een nog onbepaalde locatie in Utrecht.
De huidige tentoonstelling rijmt de komende tijd in Utrecht in ieder geval goed met het in oktober naderende Impakt Festival die met het thema No More Westerns het einde van het tijdperk van de dominantie van de Westerse mediacultuur wil inluiden, de activistische tentoonstelling How Much Fascism? en het derde Former West Research Congress in BAK, en het project van het collectief Informal Strategies in Expodium, waar de neoliberale agenda van meubelgigant IKEA kritisch in kaart gebracht wordt. Utrecht als centrum van kritiek op het Westerse neoliberalisme.
source: http://metropolism.com/reviews/uitfeest-utrecht/

source: metropolism.com